Çalışma Saatleri

Pts - Cts
9:00am - 00:00am

Konum

Eyüp Sultan Mahallesi, Cam Sok, No:3A/1, Sancaktepe/İstanbul

Diş dolgusu düşmesi sonucu oluşan yoğun ağrı neden olur? Dolgu yapılmış dişlerde ağrı görülür mü? Dolgusu düşen veya dolgu bulunan dişlerdeki ağrıların nedenler ve çözümleri hakkında bilinmesi gerekenleri bu sayfamızda inceliyoruz.

Diş Dolgusu Nedir? Neden Diş Dolgusu Yapılır?

Diş dolgusu düşmesi sonucu oluşan yoğun ağrı durumlarından söz etmeden önce dolgunun ne olduğu ve hangi durumlarda dolgu yapılması gerektiğini anlamak gerekir. Diş dolgusu düşenler için olduğu kadar, ağrı meydana gelmesi dolguları olan dişlerde de gözlenebilmektedir. Bunun nedenlerini ve tedavi yöntemlerini kısaca açıklamak yararlı olacaktır.

Diş Dolgusunun Amacı

Diş hekimliğinin birçok tedavi yönteminde olduğu gibi diş dolgusu da sorunlu dişlerin kurtarılmasını hedeflemektedir. Diş dolgusunun görevi dişi korumak ve kişinin normal yaşantısına devam etmesini sağlamaktır. Dişlerde meydana gelen enfeksiyonlar ve çürümeler zaman içinde dişin kullanılmasına engel olacak ve söz konusu diş kullanılamaz hale gelecektir.

Çürük diş tedavisi yapılması, elbette rahatsız dişin çekilmesinden daha faydalı olacaktır. Dişin kurtarılıp kurtarılamayacağına hekimler karar verir. Eskiden diş hekimliğinde yayılmış diş çürüklerinde dişler hemen çekilirken, günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte, kaplama, kanal tedavisi ve dolgu gibi yöntemler etkin bir şekilde kullanılmaya başladı.

Kurtarılabilecek çürüklere sahip dişlerde ilk olarak iltihaplı bölgenin ve çürüklerin temizlenmesi gerekir. Dolgu tedavisi öncesi hastalara bölgesel anestezi yapılarak acı veya ağrı hissetmemesi sağlanır.

Dolgunun amacı temizlenen ve boş kalan bölgenin dolgu malzemesiyle doldurulması ve dişin fonksiyonunun geri kazandırılmasıdır. Bu malzemeler kompozit veya porselen gibi farklı maddelerden yapılmaktadır.

Diş dolgusu çürük dişler dışında, kırık veya çatlak dişlerde uygulanan bir yöntemdir. Hem çürük hem de çatlak dişler için yapılacak dolguda ilk aşamada temizleme işlemi yapılır. Dolgu yapılacak yerin öncelikle boşaltılması gerekir.

Daha sonraki aşamada boşaltılan ve temizlenen bölge önceden belirlenmiş dolgu malzeme türüyle doldurulmaktadır. Temizleme, doldurma ve dondurma aşamalarında özel aletler ve makineler kullanılır. İşlem tamamlandıktan sonra hastanın ağız hareketleri incelenir. Eğer ağız hareketlerinde acı veya rahatsızlık hissedilirse hekim tarafından düzeltme işlemleri uygulanır.

Porselen Dolgu Nedir?

Porselen dolgu, doğal diş rengine uyumlu yapıya sahip bir dolgu çeşididir. Bu nedenle ön dişlerdeki diş yapısının azalması durumlarında sıklıkla kullanılır. Çürüklerin dışında kırık veya aşınmış dişler için de tercih edilir.

Porselen dolgunun avantajı sayılabilecek bir özelliği ise yalnızca tedavide değil, estetik gülüş kazandırma amacıyla da kullanılıyor olmasıdır. Kişinin yüz ve ağız yapısına uygun olarak tasarlanıp kullanılabilmektedir.

Kompozit Dolgu Nedir?

Uygulaması en kolay dolgu çeşitlerinden biridir. Uygun fiyatlı dolgu olarak bilinir. Diğer pek çok dolguya göre daha az dayanıklıdır. Özellikle çatlamış, aşınmış ve kırılmış dişlerde tercih edilir. Böyle durumlarda yapıştırma yolu ile uygulandığından çoğu zaman tek seansta dolgu işlemi tamamlanmış olur. Estetik gülüş kazandırma amacıyla kullanılabilir. Doğal bir diş rengi sağlar.

Gümüş ve Altın Dolgu Nedir?

Gümüş dolgu adından da anlaşılacağı gibi gümüş rengine sahiptir. İçerisinde cıva bulunmaktadır. Dayanıklılığı yüksek bir dolgu çeşididir. Altın dolgular da, gümüş dolgular gibi dayanıklıdır.

Maliyeti biraz daha yüksektir. Her iki dolgu çeşidi de, doğal diş rengi oluşturması için değil dayanıklı oldukları için tercih edilir. Bundan dolayı görülmesi daha zor olan arka dişlere uygulanırlar.

Dolgu Yapılan Diş Çürür mü?

Yukarıda bahsettiğimiz gibi diş dolgusu yapılışı sırasında mevcut iltihap ve çürükler temizlenir. Dolgu dişin çürümesi zamanla ve doğru ağız bakım yöntemlerinin uygulanmamasıyla meydana gelebilmektedir. Dolgu işleminden sonra hekiminizden dolgu yaptırdığınız diş ve diğer dişlere nasıl bakım yapacağınızı öğrenmeniz yararlı olur.

Diş Dolgusu Ağrı Yapar mı?

Diş dolgusu düşmesi sonucu oluşan yoğun ağrı gibi düşmeyen dolgularda da ağrı olabilir. Özellikle yeni dolgu yaptıranlarda bir süre ağrı görülmesi beklenen bir durumdur. Bu ağrı alışma sürecinde bir süre devam ederek zamanla hafifler.

Geçmeyen dolgu ağrısı bir sorunun olabileceğine işarettir. Çiğneme sırasında oluşan ağrılarda dolgunun yeniden hekim tarafından incelenmesi ve düzeltilmesi gerekir.

Ağrının geçici olarak durdurulması için dolgulu dişin kenarına hafifçe buz teması uygulanabilir. Çürüğe bağlı ağrı için gargara yöntemi kullanılabilir. Geçici çözümlerle sonuç alınamadığında doktorunuzdan randevu almanız yararlı olacaktır.

Diş dolgusu düşmesi sonucu oluşan yoğun ağrı için de doktorunuzla görüşmeniz gerekir. Evde dolgu veya çözüm aramaya çalışmak diş ve genel sağlığınıza zarar verecek sonuçlar doğurabilir.

Diş dolgusunun düşmesinde boşlukları olan dişler zarar görmeye açık hale gelir. Diş üzerinde yiyecekler birikebilir ve tütün mamulleri, sıcak veya soğuk içecekler gibi etkenlerle sorun giderek artarak zarar verici boyuta ulaşır.

Diş dolgusu düşmesi sonucu oluşan yoğun ağrı olmasa bile düşen dolgu durumlarında mutlaka hekime başvurulmalı ve dolgu tedavisi yeniden yapılmalıdır.

× WhatsApp Destek Hattı
This site is registered on wpml.org as a development site.