Çene kemiğini örten diş etleri, ağız sağlığında en az dişler kadar önemli dokulardır. Aynı zamanda gülüş estetiğinin bir parçası olan, beyaz estetikle birlikte dengeli görüntüyü sağlayan pembe estetiği oluşturur. Diş eti dokusu kan damarları bakımından oldukça zengindir. Çeşitli sebeplerle bu dokuların beslenmesinin bozulması ya da enfeksiyon gelişmesi hem ağız sağlığını ciddi boyutta etkilemekte, hem de gülüş estetiğini bozmaktadır. Diş eti şişmesi de buna bağlı gerçekleşebilmektedir.
Diş Eti Şişmesinin Birçok Nedeni Olabilir
Diş etinizde şişme belirtileri gözlendiğinde en kısa zamanda bir diş hekimine danışılması ve daha ileri boyutlara ulaşıp çevre dokulara zarar vermeden erken safhada sebep olan etkenlerin elimine edilmesi gerekmektedir.
– Diş Etlerinin Şişmesindeki En Büyük Etken
Yetersiz ağız bakımı sonucu diştaşları ve dişlerin aralarında biriken plaklar yüzünden diş eti iltihabı gelişmesidir. Bu duruma gingivitis adı verilmektedir ve diştaşı temizliğiyle tedavi edilebilmektedir. Buradaki önemli nokta, bu durumun kemikleri de etkilediği ve lokal ya da yaygın diş eti ve kemik çekilmesine sebep olan periodontitis tablosuna dönüşmeden tedavi etmek gerekmektedir.
– Diş Eti Şişmesinde Diş Çürükleri
Diş çürükleri nedeniyle çürük bölgenin daha fazla besin artığı ve plak biriktirmesi sonucu diş etlerinde şişme gözlenmektedir. Diş etlerinde şişlik oluştuğu durumlarda mutlaka diş hekimi tarafından çürük kontrolü de yapılmalıdır.
– Besin Artıkları da Diş Eti Şişmesine Sebep Olabilmektedir
Bununla birlikte diş eti sağlıklı olsa bile diş arasına sıkışan ve diş ipi ya da fırçalama ile çıkartılmayan besin artıkları da diş eti şişmesine sebep olabilmektedir. Bu tabloya en büyük örnek, sürmekte olan 20 yaş dişlerinin çevre diş eti dokusu arasına biriken besin artıklarının, diş etinin şişmesine ve o bölgede enfeksiyon gelişmesine sebep olmasıdır.
– Hormon Seviyelerindeki Değişiklikler
Hormon seviyelerindeki değişiklikler diş eti şişmesine sebep olabilir. Hamilelik döneminde diş eti şişmesi, yaygın olarak karşılaşılan bir tablodur. Bunun sebebi, hamilelik döneminde hormon seviyelerinin sürekli değişmesidir.
– İlaçların Yan Etkisinden Dolayı Diş Etiniz Şişebilir
Bazı ilaçların da diş eti şişmesine sebep olacak yan etkileri bulunmaktadır. Epilepsi tedavisinde kullanılan ilaçlar, immunsupresif ilaçlar, kalp ve tansiyon tedavisinde kullanılan ilaçlar diş eti şişmesine sebep olabilmektedir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında ilacı yazan doktorla görüşülmesi yararlı olacaktır.
– B ve C Vitamini Eksiklikleri
B ve C vitamini eksikliği diş etlerinde şişmeye sebep olabilmektedir. Yanlış beslenme düzeni olan kişilerde, diş etlerinde şişmeler gözlendiğinde bu seçeneğin de değerlendirilmesi faydalı olacaktır.
– Mantar, Bakteri ve Virüslerin Oluşturduğu Enfeksiyonlar
Mantar, bakteri ve virüslerin oluşturduğu enfeksiyonları sonucunda da diş etlerinde şişme gözlenebilmektedir. Bu durum klinik muayene sonucu değerlendirilir. Mevcut olan enfeksiyon tedavi edilmesiyle durum normale dönmektedir.
– Diş Eti Şişmesinde Diş Macunu, Diş Fırçası, Diş İpi ya da Ağız Gargarası Değişikliği
Bunların yanında sık rastlanmamakla birlikte bazı durumlarda diş macunu, diş fırçası, diş ipi ya da ağız gargarası marka ya da model değişimi de diş eti şişmesinin belirtisi olabilmektedir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında kullanılan ağız bakım ürününün değiştirilmesi sorunun çözümünde etkili olmaktadır.
Diş Eti Şişmesine Dikkat Edin
Özetle diş eti şişmesi dikkat edilmesi gereken bir konudur. Tablonun daha da ilerleyip çevre dokulara zarar vermesinin önüne geçmek gerekir. Diş etleri şiştiğinde, durumun ihmal edilmeden ya da ertelenmeden diş hekimine danışıp tedavi yollarının değerlendirilmesi gerekmektedir. Diş eti şişmesinin önüne geçmek için dişler günde 2 kez fırçalanmalı, diş ipi ve ağız bakım gargaralarını kullanmayı ihmal etmemeli ve düzenli olarak diş hekimi kontrolüne gidilmelidir.