Fissür örtücü diş çürüklerini tamamen engelliyor mu? Fissür örtücüler hangi amaçla kullanılır? Hangi dişlere fissür örtücü yapılır? Fissür örtücünün zararı var mı? Çocuk diş tedavisi alanında genellikle merak konu olan fissür örtücüleri bu sayfamızda inceliyoruz.
Fissür Örtücü Nedir? Neden Fissür Örtücü Yapılır?
Fissür örtücü diş çürüklerini tamamen engelliyor mu, sorusuna anlaşılır bir yanıt bulmak için Fissürlerin ne olduğunu doğru anlamak gerekir. Bundan dolayı, fissür nedir ve fissür örtücü kavramı ne anlama gelir, gibi önemli soruların yanıtını vermeye çalışalım.
Fissür Ne Demek?
Dişlerin besinleri çiğnemesi için diş yüzeylerinde bazı girintilere ve oluk gibi yapılara ihtiyacı vardır. Bu anlamda fissürler, azı dişlerinde (büyük ve küçük azı dişleri) ve süt dişlerinde bulunan bu girintili veya oluklu yapılara verilen bir isimdir. Genel anlamıyla fissür, “çatlak” demektir. Diş hekimliğindeyse fissür genellikle çürüklerle birlikte anılan bir kavramdır.
Fissür çürükleri, çocuklarda süt dişleri tam olarak dökülmeden ortaya çıkan (genellikle 6 yaş) büyük azının ve süt dişlerinin çürümesini tanımlamak için kullanılır.
Doğru ağız bakımının yapılmaması ve çeşitli etkenlerden dolayı bu dişlerde çürümeler sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Girinti ve oluklarda yenen yiyeceklerden kalan artıklar kolayca birikebilmektedir. Çocuklara erken yaşta verilen diş bakım eğitimi son derece önemlidir.
Çocuklarda Diş Bakımı Eğitimi
Çocuklara diş fırçalama eğitimi erken yaşta ve doğru şekilde verilmelidir. Anne babalar ilk fırçalama dönemlerinde çocuğun yanında olmalıdır. Çocuğun eksik yaptığı fırçalamaları anne baba, özellikle arka dişleri kapsayacak şekilde tamamlamalıdır.
Diş fırçalama alışkanlığı kazandırmak için günde iki kere olmak üzere fırçalama zamanı belirlemek önemlidir. İlk yemeklerini yedikleri kahvaltıdan sonra ve gece uyumadan önce diş fırçalanması dişlerin korunması açısından yararlıdır. Tüketilen gıdaların ve sıvıların da diş sağlığı bakımından önemi büyüktür. Diş sağlığına olduğu kadar genel sağlığa da zarar verebilen, hazır gıdalar, şekerli yiyecekler ve gazlı içecekler mümkün olduğunca verilmemelidir.
Kısıtlı da olsa, hazır ve şekerli besinlerden sonra diş üstleri nazik ve dairesel hareketlerle temizlenmelidir. Özellikle şekerli ve akışkan hazır yiyecekler diş girintilerinde kolayca birikebilir. O an diş fırçalama imkanı bulunamazsa, en azından ağız bir miktar aşırı sıcak veya soğuk olmayan suyla çalkalanmalıdır.
Süt Dişlerinin Bakımı
Yukarıda bahsettiğimiz gibi diş bakım yöntemleri ve beslenme şekilleri çürüklerle mücadelede oldukça önemlidir. Bilindiği gibi çocukların dişleri henüz kalıcı dişler çıkmadan önce çok daha hassas bir durumdadır. Kolay çürüme ve kırılma gibi durumlar süt dişlerinde yaygın görünür.
Birkaç ayda bir yapılacak diş hekimi muayenesi çürük oluşumunun engellenmesi için yararlı olacaktır. Süt dişlerinin geçici olduğunu düşünerek kontrolden uzak durmak doğru bir davranış değildir. Çürük durumundaysa mutlaka hekiminizle görüşmeniz gerekir.
Çocuk diş çürük tedavisi gerektiren durumlarda genellikle fissür örtücü ve flor gibi yöntemler uygulanır.
Fissür Örtücü Ne İşe Yarar?
Fissür örtücünün amacı yukarıda bahsettiğimiz girinti ve oluk gibi diş yüzeyindeki yapıların kapatmaktır. Bunun için özel olarak hazırlanmış dolgu malzemeleri kullanılır. Böylece gıdalarla gelen yiyecek kalıntıları söz konusu boşluklarda birikmez ve çürük ihtimali azaltılmış olur.
Fissür örtücü yaptıranlar daha az çürük riskinin yanında, aynı zamanda daha dayanıklı bir diş yapısına kavuşurlar. Süt dişlerinin hassas yapısının korunması bakımından fissür örtücü yaptırmak faydalı bir uygulamadır. Bu işlem küçük ve büyük azı dişlerine ve diğer kesici süt dişlerine yapılabilmektedir.
Kimler Fissür Örtücü Yaptırabilir?
Fissür örtücü tedavisi çocuklar için yapılan bir işlemdir. Çocuklara erken dönemde bu işlemi yaptırması önemlidir. Fissür örtücüler genellikle 3 – 5 yaşından itibaren yapılır. Önceden diş muayenesi yaptıran çocuklarda bu işlem daha rahat bir şekilde uygulanır. Çocuğun muayene ortamını önceden görmesi ve keşfetmesi yapılacak çalışmayı kolaylaştırabilir.
Fissür Örtücü Acıtır mı?
Fissür örtücü ağrı yapar mı, ebeveynler tarafından sıkça sorulan sorulardan biridir. Fissür örtücü ağrı veya acı verici bir uygulama değildir. Bu nedenle herhangi bir uyuşturma işlemine de gerek duyulmaz. Fissür örtücü seans süresi tek bir dişte 6– 8 dakika kadardır. Uygulamadan önce dişler özel araç ve sıvılarla temizlenir ve yıkanır.
Fissür Örtücü Dayanıklı mı?
Fissür örtücü diş çürüklerini tamamen engelliyor mu, sorusunun yanında, fissür örtücünün dayanıklılığı da merak edilen bir konudur. Fissür örtücüler doğru ağız bakımı yapılan çocuklarda sağlam olarak korunur. Ancak çok sert ve zararlı besinler tüketildiğinde ve ağız bakımı uygulanmadığında fissürler zarar görebilir veya düşebilir. Bu durumda hekiminize başvurmanız yararlı olacaktır.
Fissür Örtücü Diş Çürüklerini Tamamen Engelliyor mu?
Fissür örtücü diş çürüklerini tamamen engelliyor mu, sorusuna yukarıdaki gibi ağız bakım yöntemlerinin önemini hatırlatarak cevap vermek gerekir. İyi bakım yapılmayan ve sürekli olarak asitli ve şekerli yiyecek tüketen çocuklarda fissüre rağmen çürükler meydana gelebilir. Fissür örtücünün diş çürüklerinin önlenmesi konusunda önemli bir katkısı vardır. Uygulama yapıldıktan sonraysa kalıcı etki konusunda görev biraz anne babalara düşmektedir.