İmplant herkesin tahmin ettiği gibi son yılların bir keşfi değil çok eskilere gidiyor.Dişlerinizin yerine yerine konulmakta olan tedavi amaçlı reaksiyon vermeyen malzemelere implant adını veriyoruz.Titanyum çubukların cnc makinelerinden geçirilerek gerçek diş kökü formu verilerek yapılan materyale implant denir.
TÜRKİYEDE VE DÜNYADA İMPLANT UYGULAMALARI
Dünyada modern implantta geçiş tarihi 1965-1968 ‘de çağdaş bir tasarım ortaya çıkmıştır.Türkiyede ise 1972’de fiilen yapımına başlanmıştır. Krom kobalt metali olarak yapımına başlanan implantların tutuculuğuda iyi olduğu gözlemlenmiştir.Günümüze gelindiğinde krom kobaltın yerini titanyum materyal almıştır.Bugün dünyada %99,9 titanyum materyal kullanılmaktadır.
İMPLANT KAÇ PARÇADAN OLUŞUR?
İmplant çene kemiğine konulan titanyum bir parçadan oluşur.Sonrası için yapılan abutment ikinci parçası ,üzerine takılan diş üçüncü parçasıdır.
İMPLANT NEDEN VE HANGİ DURUMLARDA YAPILIR?
- Dişlerimizi bir şekilde kayıp ediyoruz kaybettiğimiz dişimizin ardında boşluk meydana geliyor.Bu boşluk köprü proteziyle veya dişlere dokunulmadan kaybedilmiş dişin boşluğuna kök formundaki implant yerleştirilir.
- Tam protez kullanan bireylerin protezlerinin tutuculuğunu sağlar
- Doğal diş kökü vazifesini görerek çiğneme kuvvetini arttırır.
İMPLANTIN YARARLARI NELERDİR?
- Dayanıklılık ve estetik bakımından oldukça üstündür.
- Hastaların hareketli protez kullanma zorunluluğundan kurtarır.
- Çene kemiği erimeleri implant sayesinde azalır.
- Daha sağlıklı ve dengeli beslenme sağlanır.
- İmplantlar diğer diş tedavi yöntemlerine kıyasla daha uzun ömürlü bir çözüm sunar.