Çalışma Saatleri

Pts - Cts
9:00am - 00:00am

Konum

Eyüp Sultan Mahallesi, Cam Sok, No:3A/1, Sancaktepe/İstanbul

Kanal tedavisi sonrası hissedilen ağrı şiddetli bir ağrı mıdır? Kanal tedavisi sırasında acı hissedilir mi? Kanal tedavisi neden yapılır? Bu sayfamızda diş hekimliğinde sıklıkla uygulanan kanal tedavisini ve hastalar üzerindeki etkilerini inceliyoruz.

Kanal Tedavisi Nedir? Neden Kanal Tedavisi Yapılır?

Kanal tedavisi sonrası hissedilen ağrı hakkında bilgi vermeden önce kanal tedavisinin ne olduğunu ve hangi durumlarda uygulanması gerektiğini açıklamaya çalışalım.

Kanal Tedavisinin Amacı

Kısaca açıklamak gerekirse, kanal tedavisi çürümüş dişlerin ya da iltihaplanmış dişlerin tedavisine yönelik bir uygulamadır. Diş kanal tedavisinin amacı kötü durumdaki diş ve diş kökü sorununun ortadan kaldırılması ve dişin kurtarılmasıdır.

Kanal tedavisinin başarısı erken müdahaleyle doğru orantılıdır. Zamanında kanal tedavisi yapılmayan dişlerde iltihap kökle birlikte yayılır ve çevre dişleri ve çene kemiğini etkileyecek hale dönüşebilir. Kanal tedavi yöntemi dişin pulpa bölümünün ve sinir kısmının alınarak temizlenmesi şeklinde uygulanmaktadır.

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Dişin dış ve sert olan tabakaları dentin ve minedir. Bu iki tabakanın altında ise sert olmayan kısım, yani pulpa adı verilen yumuşak doku yer almaktadır.

Bu yumuşak doku dişin kök kanalının olduğu alanın etrafındadır. Diş siniri kısmı yumuşak dokunun olduğu boşluk kısımda yer alır. Dişe gelen damarlar da bu kısımda bulunur.

İlerleyen iltihap genellikle pulpa adı verilen yumuşak dokuya ve onun içinde yer alan boşluktaki sinirlere ulaşabilir. Bu durumda dişteki çürük yayılmış ve tedavisi zor bir hale gelmiş olur.

Ancak diş hekiminin incelemesi sonrası söz konusu ilerlemiş iltihaplı alan temizlenebilir. Daha sonra temizlenen boş kısım doldurulabilir. Bu da dişin çekilmekten kurtarılmasını sağlar. Bu işlem kanal tedavisinin temelini oluşturur.

Pulpa kısmına girilerek dişin sinirleri alınır. Diş sinirlerinin alınması dişin genel fonksiyonunda bir soruna neden olmaz. Yalnızca dişlerdeki hissetme durumu (soğuk ve sıcaklığı hissetme) ortadan kalkmış olur.

Kanal tedavisinin süresi hastadan hastaya ve dişteki iltihaplanmanın yayılımına göre değişkenlik gösterir. Hekimler bazen bir kere de kanal tedavi işlemini tamamlayabilir. Daha problemli dişlerde tedavi işlemi iki veya üç seans daha sürebilir.

Bir dişin kanal tedaviye ihtiyacı duyup duymadığı diş hekimleri veya ortodonti uzmanları tarafından netleştirilebilir. Öncelikle hastanın muayenesi yapılır ve sorunlu bölgenin filmi çekilir. Kanal tedavi sırasında ağrı ve acı hissedilmemesi için hekimler uygulamadan önce bölgesel anestezi yaparlar.

Kanal tedavisi için dişin içine girilmesi gerekir. Bu nedenle uzman hekimler dişte bir delik açarak sinir ve pulpa bölgesine ulaşırlar. Dişin yumuşak dokusu ve içindeki sorunlu sinir bölümleri alınır.

Diş kanalına rahatça ulaşmak için genişletilmesinden sonra sorunlu sinir bölgesi ve pulpa alınırken, aynı zamanda diş içindeki iltihap ve zararlı maddeler temizlenir.

Kanal tedavisi yapılırken ağrı olur mu, gibi sorular tedavi yaptıracak hastalar tarafından sıkça sorulmaktadır. İşlem öncesi bölgesel anestezi yapılması ve sinirlerin alınması nedeniyle temizleme sırasında fazla acı oluşmaz.

Dişteki enfeksiyon ve çürük kalıntıları temizlenirken özel olarak üretilmiş bazı solüsyonlar kullanılır. Daha sonraki aşamada dişin doldurulması süreci başlar. Bu uygulama bazen ikinci seansa bırakılabilir.

İltihaplı bölge için bazen ilaç uygulaması yapılarak beklenebilir. Hekim tarafından bir dahaki seansa ertelenen hastaların boşluk bölgesi zarar görmemesi için geçici dolgu işlemi yapılabilmektedir.

Kanal tedavisi işleminin son aşamasında oluşan diş boşluğunun doldurulması söz konusudur. Bunun için Güta Perka adı verilen özel bir madde kullanılır. Bu madde insan diş ve dokularıyla uyumludur. Daha sonra dolgu uygulaması veya restorasyon adı verilen yöntemle sorunlu diş kurtarılmış olur.

Tek seansta tamamlanmayan işlemlerde hasta tedavi edilecek dişi iyi korumalı, yeme ve içme sırasında bu dişi kullanmamaya özen göstermelidir. Hasta işlem sonrasında nasıl davranması gerektiğini ve nasıl ağız bakımı yapacağını doktorundan öğrenmelidir.

Kanal Tedavisi Sırasında Hissedilen Ağrı

Kanal tedavisinde acı veya ağrı, daha önce tedavi olmamış kişiler tarafından çok merak edilen bir konudur. Her diş tedavi uygulaması gibi kanal tedavisinde de ağrı ve acı hissedilebilir. Fakat bu acı uyuşturma ve sinirlerin alınması nedeniyle çok fazla algılanmayabilir. Ancak bazı hastalar acıya karşı daha hassas olabileceği için işlem sırasında geçici acı ve ağrı hissedebilir.

Kanal Tedavisi Sonrası Hissedilen Ağrı

Kanal tedavisi sonrası hissedilen ağrı da kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Çoğu hasta için ağrıma süresi bir veya iki gündür. Daha sonra hasta normal yaşantısına devam edebilir. Hastanın ağrı sürecini hafif bir şekilde atlatması için hekimler genellikle ağrı kesici ilaçlar önerir.

Kanal tedavisi sonrası hissedilen ağrı tedavi sürecinin bir parçasıdır. Ancak ağrı durumu beklendiğinden çok yüksekse hekime başvurmakta yarar vardır. Bazen yanlış tedavi uygulamaları nedeniyle hastalarda ağrı uzun süreli ve şiddetli olabilir.

× WhatsApp Destek Hattı
This site is registered on wpml.org as a development site.